Eesti Kardispordi uudised

Nädala staar #18

Meie selle nädala staar on Mark Dubnitski. Hetkel Eesti meistrisarjas klassis OK-Junior kolmandat kohta hoidev Mark pole kunagi olnud sõitja, keda alahinnata tohiks. Juba teatava halva traditsiooni kiuste on ka tänavune hooaeg alanud keerukalt, kuid häid traditsioone järgides peaks see nüüd, mil läbitud on täpselt pool teekonnast meistritiitli suunas, taaskord võiduteele pöörduma. Nii nagu see tema puhul alati on olnud.

Mark on oma teekonnal klassi OK-Junior läbinud kõik vaheetapid justkui õpiku näidetena. Kui esimene on õppimisaasta, siis teine juba meistritiitli aasta. Nii oli see klassis Micro, nii jätkus see klassis Mini ning suure tõenäosusega võib see nii lõppeda ka tänavu klassis OK-Junior. Et konkurents on Mia-Mariette Pankratovi ja Damir Mingazovi näol väga tugev, ei tohiks see siiski Markile rängalt mõjuda – tema madalamatel astmetel saadud kogemus on andnud karastuse, mis peaks ärevaks tegema iga konkurendi.

Lisaks kohalikele meistritiitlitele on Mark olnud usin suurtel tiitlivõistlustel osaleja. Tänavu on ta Eesti Kardiliidu poolt nimetatud Eestit esindama FIA Karting Academy Trophy sarja, samuti plaanib ta osaleda kas Euroopa või maailmameistrivõistluste etapil. Maailma tippude vastu võideldes õpid kõige enam, nagu Mark tavatseb öelda. Ja loomulikult on tal õigus!

Alljärgnevalt räägib Mark, kes on peale tema perekonna olnud tema jaoks kõige olulisemad inimesed kardispordis, kes on olnud tema kõige kibedam konkurent ning kes on tema lemmikvõidusõitja nii Eestist kui maailmast.

Head lugemist!

 – Mark, kuidas sa üldse jõudsid kardispordi juurde? Kas mäletad, millal esimest korda istusid kardi rooli?

“Mäletan, et olin 5-aastane, kui mu isa tutvustas mulle esimest korda karti. Päris esimest korda kardi rooli istusin toonases Triobet kardikeskuse kardikoolis. Alguses pisut pelgasin, kuid iga järgmise korraga hakkas aina enam meeldima ning nii see läks.”

 – Oled momendil üks tugevamaid noori Eesti kardisõitjaid. Kellel on üldse olnud suurim roll peale sinu vanemate Alberti ja Anastassia selles, et sinust on saanud see kardisõitja, kes sa täna oled?

Madis Laiv (vasakul) ja Taavi Toobal (paremal) on olnud Mark Dubnitskile suurimateks õpetajateks.

“Kui tegin aastal 2016 oma päris esimesed sammud Roli kardikoolis, oli minu suurimaks õpetajaks treener treener Andrei Bersenev, kes õppetas mulle kõike olulist ning näitas ette, kuid on õigesti sõita. Andrei on seetõttu minu jaoks kindlasti oluline inimene.

Hiljem ehk 2019. aastal, kui hakkasin sõitma DHR Estonia tiimis, alustasin koostööd tiimi eestvedajate ja treeneritega Taavi Toobali ja Madis Laiviga, kes jätkuvalt aitavad mulle õppida ning annavad edasi enda tohutuid teadmisi, et saaksin paremaks kardisõitjaks.”

 – Sul on tugevaid konkurente erinevates klassides olnud palju. Klassis Micro võitsid meistritiitli Joosep Plankeni vastu võideldes, klassis Mini pidasite ilusa duelli maha Marten Ojapõlluga. Kes on aga konkurent, kes on sulle eriliselt meelde jäänud? Kes on olnud kõige tugevam?

Sõbra ja kibeda konkurendi Damir Mingazoviga Tabasalu etapil.

“Eestis on palju häid sõitjad ning pead rajal olema pidevalt valvas, et oma kohta mitte kaotada. Palju on väga kiireid sõitjaid ning nagu kardispordis ikka, võivad konkurendid olla vanemad, kui sa ise. Aga Micro ja Mini aegadele tagasi vaadates saan öelda, et nautisin seda meeletult, sest esiteks olid mõlemad tiitlid saavutatud väga raske töö tulemusena, sest konkurents oli väga tugev. Kõige tugevamaks konkurendiks pean aga siiani mitmekordset Eesti meistrit Ruben Volti.”

 – Mark, sa oled üks väheseid vene rahvusest kardisõitjaid, ometi olete kõik tublid ja väga kiired. Miks see sinu arvates nii on, et nii vähesed vene keelt kõnelevad noored kardispordiga tegelevad?

“See on väga hea küsimus, kuid kahjuks ei oska ma sellele head vastust anda. Eks see ole tingitud juba sellest, et ajalooliselt pole vene rahvusest inimesed mootorispordiga tegelenud. Ei ole neid ajalooliselt olnud ei vormelis ega rallis. Seega tõesti ei oska ma sellele küsimusele vastata.”

 – Äkki teie kui vene keelt emakeelt rääkivate sportlaste edu julgutab kedagi alustama?

“Tahaks tõesti loota!”

 – Millega sa peale kardisõidu veel tegeled?

“Kõige rohkem meeldib mulle sport: jalgratas, jalgpall, võrkpall ja korvpall. Lisaks muidugi kulub palju aega arvutimängude mängimisele.”

 – Mida kardisõiduga tegelemine sulle väljaspool kardisporti andnud on?

Rapla etapil Are Ellerile intervjuud andmas.


“Mulle meeldib matemaatika ja arvan, et kardisõit ongi nagu matemaatika. Näen enda jaoks matemaatika ja kardisõidu vahel palju seoseid ning see aitab nii ühel kui teisel alal paremaks saada. Sõitu ma vaimusilmas näengi kui arvutustehet – võttes siit nii palju ära, annab see seal jälle juurde ja nii edasi. Üldiselt usun jah, et kardisõit ning igasugune sport, kui seda tõsiselt harrastatakse, annab elus palju juurde.”

 – Kes on sinu lemmik Eesti võidusõitja?

“Mulle meeldib, kuidas sõidab Jüri Vips. Väga loodan, et temast saab kord F1-sõitja. Kahjuks olin sel ajal liiga väike, kui ta veel Eestis karti sõitis, kuid jah, tema on mu absoluutne lemmik.”

 – Kes on sinu lemmik võidusõitja tervest maailmast?

“Alonso, Hamilton, Verstappen – tõelised superstaarid ning neist ilmselt paremaid pole. Aga hetkel on minu lemmik Lando Norris.”

 – Kas teadsid, et Lando Norris on 2013. a kardisõidu Euroopa ning 2014. a maailmameister?

“Jah, samuti on Max Verstappen maailmameister. Usun, et ilma kardispordita ei olegi võimalik jõuda sinna tasemele, kus nad täna on.”

 – Oled tänavu isegi osalenud paljudel välisvõistlustel klassis OK-Junior. Kevadel sõitsid WSK-d, alles hiljuti osalesid FIA Karting Academy Trophy sarjas ning läinud nädalavahetuselt tuli poodiumikoht Soome meistrivõistlustelt. Seega oled saanud end proovile panna maailma parimate kardisõitjate vastu, kellest nii mõnigi – miks mitte ka sina – võib jõuda varsti F1-e. Kuidas selle valguses hindad Eesti kardispordi taset?

Mark Dubnitski võistlemas Tabasalu etapil.

“Arvan, et Eestis on väga hea tase, aga et veelgi paremaks saada, peame rohkem sõitma välismaal. Tase on seal ikka väga kõrge ning just seal on võimalik hankida kogemusi ning saada tugevamaks. Mulle väga meeldib sõita Soomes, kus on ilusad, tehnilised rajad ja samuti väga kõrge tase. FIA Karting Academy Trophy on väga huvitav võistlussari, sest kasutatav tehnika on ju identne. Eks hooaja lõpus selgub, mis kohale ma selles sarjas jõuan, kuid olulisem on siiski sealt kogemuste hankimine.”

 – Kas näeme sind tänavu osalemas EM-l / MM-l?

“Jah, olen üpris kindel, et osalen tänavu. Räägime isaga sellest palju ning teeme plaane.”

 – Kui palju üldse autosporti jälgid?

“Eeskätt hoian silma peal vormelisõitudel ja Jüri Vipsi tegemistel F2-s, kuid mulle meeldib väga ka näiteks rallikross.”

 – Mis on su lemmik Eesti kardirada?

Klassis Micro otsustavale finaaletapile vastu minemas.

“Mulle meeldivad tehnilised rajad, Eestis oleksid nendeks Aravete ja Rapla. Kahjuks on meil hetkel puudu tõelised MM-i tasemel rajad, kuid tundub, et kohe-kohe on needki valmimas. LaitseRallyPark’i uus rada, siis Käina uus rada ning Tabasalu uus kompleks – kui need kõik valmis saavad, eks siis on uued lemmikud kiiresti tekkima.”

 – Kui peaksime unistama, siis kas sinust saab tulevikus pigem vormelipiloot või rallisõitja?


“Kindlasti näeksin ma ennast F1 sõitjana. Ralli on küll põnev, kuid ma eelistaksin ikkagi ratas-rattas võidusõitmist.”

 – Pärast tänavust Olerex Eesti kardispordi meistrivõistluste kolme etappi hoidad Mia-Mariette Pankratovi ja Damir Mingazovi järel kolmandat kohta. Kaotus liidrile on vaid 21 punkti ning sõita jääb veel kolm etappi. Kuidas ennustad, kas suudad vahe tasa sõita ja meistriks tulla?

“Jah, hooaja alguses oli mul palju tehnilisi probleeme, aga veel on kolm etappi minna. Igal etapil on eesmärgiks võit, mis on senist kiirust arvestades väga õiglane eesmärk. Kuid konkurendid on tugevad ning eks näis, kuidas kõik lõpuks läheb.”

Poodiumi kõrgemale astmele pole Mark veel tänavu jõudnud. Harilikult on just hooaja teine pool Marki jaoks edukam.

 – Mark, kindlasti on ka sinul tulnud ette raskeid hetki: oled pidanud katkestama, oled napilt võidust ilma jäänud jne. Läbi nende juhtumiste oled kindlasti palju õppinud. Mida soovitaksid neile, kes kardispordiga alles algust teevad ning kes veel ei tea, kuidas raskete hetkedega toime tulla?

“Iga sport saab olla väga raske, aga kui tahad võita, siis soovitan igas olukorras minna ainult edasi. Ja loomulikult sõita, sõita ja sõita! See toob lõpuks kõige parema tulemuse.”