Eesti Kardispordi uudised

Kardispordi meistrivõistlused jätkusid Aravetel

Tänavuse viie-etapilise Eesti meistrivõistluste hooaja neljas etapp Aravetel pakkus kõigis rajal käinud 10 võistlusklassis rohket põnevust. Ühtlasi oli etapp Aravetel Udo Tomanni mälestusvõistluseks.

Foto: Tõnis Krikk

Kena sügisilm Aravete kardirajal andis suurepärased eeldused põnevateks võidusõitudeks. Demonstratrioonklassina rajal käinud pisikesed Cadet-klassi võistlejad küll meistrivõistluste arvestuse punkte ei saa, kuid hooaja arenedes on just selles klassis kõige suurema arenguhüppe teinud võistlejad. Esimesena tuiskas üle finišijoone Mark Martin Loomets, teine oli Albert Tamm ja kolmas Raimo Kaljuste.

Aravetel olid rajal ka ajaloolised kardid. Klassis Retro A oli parim Ülar Jeblakov, klassis Retro N aga Aadu Kroon.

Väikseimas meistrivõistluste võistlusklassis Micro oli terve päeva heas hoos Meryl Peldes. Kui ühes eelsõidus andiski ta võidu Tanel Karule, siis otsustavas finaalsõidus sõitis ta murevabalt teistelt eest ära. Terve päeva väga targalt sõitnud Mattias Ojapõld vältis konflikte rajal ning lõpetas teisena, Johannes Kasemaa kolmandana. Punktitabeli liider Karu sattus finaalis sekeldustesse ja lõpetas võistluse alles 5. kohal, lubades sellega  Peldesel ja Kasemaal viimase etapi eel endale punktiarvestuses väga lähedale jõuda.

Klassi Mini domineeris päeva sarja üldliider Richard Viigisalu, kusjuures peamine konkurent Andri Tsikin näis leppivat poodiumiväliste kohtadega. Viigisalu suurimateks ohustajateks tõusid finaalis aga hoopis Eric Marcus Jaanimets ning Hugo Rajamets. Pidevalt kohti vahetades kippus aga tempo kaduma ning ühtäkki liitus kolmikuga Tsikin. Justkui märkamatult tõusis ta ka liidriks ning võttis imelise etapivõidu. Võiduga säilitas ta vähemalt teoreetilise lootuse meistritiitlile.

Klassis X30 Junior selgusid lisaks etapi võitjatele ka hooaja üldvõitjad. Ehkki igas võistlussõidus oli madistamist palju, võttis igas sõidus kindla võidu Ruben Volt, kes ühes sellega kindlustas Oskar Männametsa ees sarja üldvõidu. Männamets püüdis küll meeleheitlikult Voltist mööda saada, kuid sõitis rajalt välja ning jättis teise koha saatuse Mark Dubnitski ja Carmen Kraavi otsustada. Lisaks poodiumikohtadele pidi siin selguma ka hooaja üldarvestuse kolmas koht. Kerge kokkupõrke toel sai siiski ette Dubnitski.

X30 Senior klass polnud üheski aspektist vähem plahvatusohtlik. Kokkupõrgete rohked eelsõidud jätsid üldarvestuse favoriidid Jan Kalmeti ja Rimmo Kadapikule palju tööd teha ning murevaba polnud ka alati kiire Siim Leedmaa võistluspäev. Poodiumikoha nõudlejaid oli veelgi ning finaalis sõideti kohati koguni kaheksakesi koos. Kui Leedmaa saigi pisut eest ära, siis pääsenuna konkurentidest mööda, püüdis Kalmet ta kiirelt kinni, möödus ning tuli ühtlasi nii etapi- kui hooaja üldvõitjaks.

Rotax DD2/Masters-klassi parimad olid oodatult vastavalt Ragnar Veerus ja Priit Sei. Kui DD2 arvestuses oli lätlase Matvei Makushini teine koht enam kui kindel, siis kolmandat kohta näis võtvat lätlanna Zane Katrins Menese. Otsustavas finaalis näitas Jon-Einari Bambus siiski klassi ning jättis kolmanda koha koju.

Päeva kiireimas KZ2 klassis pakkus sarja soosikule Sten Dorian Piirimäele kõva konkurentsi Kaspar Kallasmaa. Võistlussõitude startidest saigi Kallasmaa pidevalt ette, kuid Piirimäel polnud vähemalt näiliselt keeruline temast sõidu käigus mööduda. Duell oli aga vaatemänguline ning punktiarvestuse mõttes ülipõnev. Nende kahe vahel selgub juba mõne nädala pärast Tabasalu kardirajal sõidetava viimase etapi käigus ka tänavu Eesti meister.

Aravetel teise eelsõidu pooleli pidanud jätma Karl-Markus Sei on küll KZ2-klassis suhteliselt algaja, kuid rühkis finaalis ilusa sõiduga ettepoole. Sõidu lõppfaasis jälitas ta juba 3. kohal sõitnud Georg Kõssi ning möödus temast teadmisega, et kolmas koht on kindlustatud. Siiski tõusis ta pärast Kallasmaale määratud 3-sekundilist ajatrahvi teiseks. Kõssist sai mööda ka Antti Rammo, mis aitas tal ühtlasi mööduda Kõssist ka üldarvestuses.

Eesti kardispordi meistrivõistluste viimane etapp sõidetakse Tabasalu kardirajal 02.-03. oktoobril.

TULEMUSED

CADET

1. Mark Martin Loomets

2. Albert Tamm +0,231

3. Raimo Kaljuste +9,032

MICRO

1. Meryl Peldes

2. Mattias Ojapõld +3,094

3. Johannes Kasemaa +4,142

MINI

1. Andri Tsikin

2. Richard Viigisalu +0,273

3. Hugo Rajamets +0,502

X30 JUNIOR

1. Ruben Volt

2. Mark Dubnitski +3,542

3. Carmen Kraav +4,956

X30 SENIOR

1. Jan Kalmet

2. Siim Leedmaa +1,484

3. Rimmo Kadapik +1,924

ROTAX DD2

1. Ragnar Veerus

2. Matvei Makushin +5,283

3. Jon Einari Bambus +6,883

ROTAX MASTERS

1. Priit Sei

2. Heigo Hummel +24,055

KZ2 

1. Sten Dorian Piirimägi

2. Karl-Markus Sei +5,851

3. Kaspar Kallasmaa +7,246

RETRO A

1. Ülar Jeblakov

2. Lauri Varblas +0,810

3. Juhan Ansper +1,371

RETRO N

1. Aadu Kroon

2. Karl-Erik Õunas +1 ring

3. Jaanus Niilson +1 ring